Mahdollisuuksien rajoissa vai rajattomasti mahdollisuuksia?

Me ihmiset katellaan helposti asioita ikään kuin boxin sisältä. Boxin seinät muodostuu kaikista määrityksistä mitä itsestäsi teet. Kun ihminen kohtaa toisen ihmisen ja kaksi tuntematonta esittäytyy toisilleen, tulee helposti kerrottua mitä tekee työkseen, onko lapsia jne. Kun taas määrittelee omaa ulkonäköään ja luonnettaan, alkaa oma näkemisentapa uskoa nuita määrityksiä, joita olemme jo lapsena tehneet. Määrityksissä voi kuulua oman äänen lisäksi myös omien vanhempien, sisarusten, kavereiden ja isovanhempien ääni sekä se ilmapiiri missä on elänyt.

Jos esimerkiksi olet määritellyt että olet vakava, epäsosiaalinen ja hiljainen, voi olla äärettömän vaikeaa uskoa ja kokea olevansa hauska, vaikka sitä oikeasti olisikin. Mä yleensä kuulen ihmisiltä oletuksen, että oon supersosiaalinen. Moni yllättyy kun kerron olevani aika erakko, vaikka sosiaalinen olenkin. Erakkopuoli minussa kaipaa tilaa ja rauhaa, joka haluaa olla mahdollisemman kaukana kaikesta vuorovaikutuksesta.

Ootko miettiny mitä määrityksiä sinä kannat mukanasi? Ehkä työn kautta saan rakennettua tähän esimerkin. Jos oot työssä esimerkiksi neuvolassa, määritteletkö itsesi terveydenhoitajaksi jonka tehtävä on tehdä töitä vanhemmuuden, lasten kehityksen ja kasvun parissa? Toki työhön ku työhön kuuluu paljon monia sävyjä ja puolia. Mulla on peruskoulutuksena sosionomi YAMK, mutta en oo oikein koskaan ajatellut sitä niin. Nään itteni paremminki vaan ihmisenä, jolla nyt sattuu olemaan mukana erilaisia koulutukseen liittyviä nimikkeitä ja kokemusta eri asioista. Kun katson asiaa ihmisenä olemisen näkökulmasta, vapauttaa se minua ammatillisuuteen liittyvästä boxista, jolloin boxin seiniä ei olekaan, joka taas vie minua sen potentiaalin luo joka on minussa itsessäni.

No mitäs määrittelyt tekee unelmille? Silloinhan unelmatkin näyttäytyy helposti boxin sisäpuolelta ja vaikka olisikin jotain boxin ulkopuolisia unelmia, on aika helppo alkaa asennoitumaan siten, että unelmat tapahtuvat ja niitä tavoitellaan mahdollisuuksien rajoissa. Boxin seinien kaatamisen kautta usko omiin unelmiinkin muuttuu kun näkökulma antaakin viestin että mahdollisuuksia on rajattomasti. En nyt tarkoita sitä, että pitäisi unohtaa realiteetit ja tehdä ylilyöntejä, oikeastaan tarkoitan vaan näkökulman laajentamista.

Esimerkkinä voisin kertoa tämän blogin. Bloggaamiseen liittyen oon ettiny tietynlaista blogiyhteisöä, joka sopis mun arvoihin ja antais myös verkostoitumismahdollisuuksia. Ettiminen on ollu satunnaista, mutta en oo siihen kiinnittäny sen kummemmin huomiota, kunnes mulle tuli mieleen, että voisin luoda blogiyhteisön itse. Homma vaati nips-naps (tähän se hymiö jolta tippuu hiki otsalta) WordPressissä ja nyt ollaan jo aika lähellä sitä että sivuston kans voi tulla kaapista ulos.

Sivuston nimeksi muotoutui Aitoja ihmisiä, jotka on sanoina jo pitemmän aikaa pyöriny mun päässä. Sivuston pointti on ihmisyyden ja hyväksynnän edistämisessä. Koko juttu lähti oikeastaan siitä, että mulla on ollu halu rummuttaa sitä, että keskeneräisyys on tosi jees. Olemisessa tässä hetkessä just semmoisena ku on, just niin keskeneräisenä tai vajaana, piileeki suuren suuri hienous. Jos mä olisin vaan ettiny jo olemassa olevaa blogiyhteisöä tai sanonu itselleni ettei näin voi tehdä, ei tätä hienoo juttua olis ikinä syntyny. Ja mikä parasta, nyt mun ympärillä on myös upea joukko aitoja ihmisiä, kenen kans ollaan samalla asialla, kukin omannäköisesti. <3

Oikeestaan tää blogiyhteisö on vielä salaisuus, onhan siinä vielä viilaamista. Mutta koska homman pointti on keskeneräisyyden hyväksyminen, haluan taas omalla toiminnalla näyttää esimerkkiä, ettei se haittaa mitään jos näyttää itsensä, jonkin asian tai kertoo jonkin ajatuksen, vaikka mikään ei olekaan vielä valmista.

Kattele elämää ja omia ajatuksia eri tilanteissa, mihin kohtaan oot pystyttäny sinun boxin rajat omilla määritelmilläsi ja tarvitko niitä todella?

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *